foto_large_03

Wat is glasvezel?

In onze samenleving groeit de behoefte aan telediensten snel omdat die ons leefklimaat verrijken op het gebied van wonen, werken, educatie, recreatie en sociale en medische zorg. Telediensten vereisen enorme hoeveelheden gegevensuitwisseling. De capaciteit van de bestaande koperen telefoonlijnen en coaxkabelnetten zijn niet toereikend voor de toekomst. Glasvezel (in het Engels betekent glasvezel Fiber) is een ultra dunne vezel (zo dun als een haar) en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld glasvezel behang, kunststoffen maar vooral belangrijk: Glasvezelkabel, om data over te transporteren! Glasvezel wordt onbetwist de opvolger van de traditionele koperkabel. De glasvezel zal dienst doen als het transportmedium. Toepassingen voor glasvezel zijn o.a.: Telefonie, digitale tv, super snel internet! Glasvezel zorgt ervoor dat de data die verzonden wordt super snel verwerkt en overgebracht wordt. Glasvezel is wel tot 100x (!) zo snel als het huidige internet (over de traditionele kopernetwerken).
Het grootste voordeel van glasvezel is dat de snelheden 50 tot 100 maal zo snel zijn als dat we nu gewend zijn! Dit op het gebied van internet, televisie en telefonie. Glasvezel is daarnaast ook nog goedkoop in onderhoud. Glasvezel is supersnel, veilig en biedt ongelimiteerde mogelijkheden. Glasvezel is dé drager van de toekomst. Glasvezel (fiber) is een haardunne vezel van zeer helder glas. Glasvezel kan lichtsignalen over grote afstanden transporteren. Met lasertechnologie wordt het licht met hoge snelheid aan- en uitgeschakeld. Dat maakt het mogelijk om datacommunicatie over een glasvezelverbinding te realiseren met een snelheid tot 1.000 Mbps (megabits per seconde). Glasvezel biedt veel voordelen.

fiberpointnieuws

Wat is glasvezel?

Nieuwe_afbeelding_2Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts 125 à 250 micron. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt 'bit-rate' genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video's, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina's worden op deze manier via glasvezel overgeseind.