FAQ's (veelgestelde vragen) over overige onderwerpen:

Hoe werkt glasvezel?

Communicatie via glasvezel gebeurt door middel van licht: laserlicht schijnt aan de ene kant in de doorzichtige glasvezel, waarna het licht zich razend snel door het kabeltje verplaatst. Aan de andere kant vangt een detector (ontvanger) het licht weer op. Door het laserlicht super snel aan en uit te schakelen, kunnen digitale gegevens worden doorgegeven. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen de informatie vormt. De snelheid van aan- en uitschakelen van licht bepaalt de snelheid van de informatieoverdracht.

Waarom is snelheid zo belangrijk?

De snelheid van een internetverbinding – ook wel bandbreedte genoemd – bepaalt de mogelijkheden van deze verbinding.
Een internetpagina kan uit teksten en afbeeldingen/foto’s bestaan. Hoe meer er op een internetpagina staat, hoe langer het opvragen van internetpagina kan duren.
Spraak-, muziek- en video/webcamtoepassingen vereisen meer bandbreedte. Films downloaden vraagt bijvoorbeeld nogal wat capaciteit en duurt via de huidige internetverbinding vaak een hele tijd. Met een snelle verbinding via glasvezel kunt u niet alleen heel snel een film binnenhalen of sneller een internetpagina openen, ook het versturen van foto’s zal sneller gaan. 

Welke diensten kan ik in de toekomst nog meer verwachten?

Er worden meer en meer diensten ontwikkeld, die de sociale samenhang in de gemeente bevorderen en directe toegevoegde waarde hebben voor de inwoners. Denk hierbij aan diensten op het gebied van beveiliging, zorg en entertainment. Voorbeelden hiervan zijn: diensten die zorg op afstand bieden of bijvoorbeeld lokale televisie.

Wat is het energieverbruik van het interfacekastje (glasvezelmodem)?

Kabel Kabel ADSL Glasvezel
Actief 8,0 W 7,5 W 7,1 W
Inactief 8,0 W 5,5 W 3,4 W

 

Dus, in gevallen dat het breedband apparaat wel aan staat maar niet daadwerkelijk gebruikt wordt, en dat zou wel eens het grootste gedeelte van de dag kunnen zijn, levert het glasvezelmodem best een redelijke besparing op.


Voorbeeld rekensom:
Als het modem slechts 4 uur per dag echt gebruikt wordt, met een stroomtarief van € 0,25 per kWh, dan is de besparing ven één glasvezelmodem ten opzichte van één kabelmodem € 8,70 per jaar.

Ik heb bezwaar tegen het doorgeven van mijn bankrekeningnummer, maar ik wil me toch inschrijven, kan dat?

Als het u een oncomfortabel gevoel geeft om uw rekeningnummer in te vullen, kunt u volstaan door dit veld te voorzien van negen puntjes. Laat onverlet dat u deze vraag in een later stadium van de diensten leverancier als nog krijgt.

fiberpoint.nl

Initiatiefgroep fiberpoint

nederlandFiberpoint is momenteel in tal van plaatsen in Nederland actief. Staat uw stad of plaats nog niet in ons overzicht en wilt u binnenkort overstappen naar glasvezel laat het ons weten via, info@fiberpoint.nl